Afrika Menekşesi Üretimi
26 Haziran 2024

Afrika Menekşesi Üretimi


Afrika menekşesi, evlerimizin balkonunda, bahçemizde ve seralarda kolaylıkla üretilebilen popüler bir bitkidir. Bu bitkinin çok ilgi görmesinin nedenleri arasında çiçek ve yapraklarının güzelliği, uzun ömrü, üretim ve bakımının kolay olması yer almaktadır. Hemen her bölgede yetiştirilen bu çiçek, gün geçtikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Afrika menekşesinin üretiminde, tohumlama ve yaprak çeliği olmak üzere iki ana yöntem kullanılmaktadır. Ancak, tohumla üretimde istenen sonuca ulaşmak biraz zor olduğu için çelikleme yöntemi daha popülerdir. Çiçek renkleri mor, mavi, koyu mavi, lacivert ve menekşenin koyu tonları olmak üzere çeşitlilik gösterir. Çiçeklerin kenarları beyaz, ortası mavi veya kırmızı, leylak, pembe ve beyaz olabilir. Çiçek şekilleri katmerli, kenarları dantelli veya yalınkat olabilir.

Afrika Menekşesi Üretimi Nasıl Yapılır?

Çelik Alma ve Üretim Yöntemi

Yetişkin bir Afrika menekşesinden sağlıklı ve gösterişli yaprak çelikleri sapıyla birlikte alınır. Çelikler, yaşlı dış saplardan değil, iç kısımda bulunan daha genç sürgünlerden alınmalıdır. Genç sürgünler, hem tutma hem de hızlı büyüme açısından diğer çeliklerden daha aktiftir. Çelik saplarının uzunluğu 2-3 cm olabilir.

Toprak İsteği Nasıl Olmalıdır?

Afrika menekşesi için ideal toprak pH derecesi orta (yaklaşık 7,5) veya daha düşük, yani asidik olabilir. pH alkali seviyesi yüksek toprak, zayıf köklerin ortaya çıkmasına neden olur. Alkali seviyesi yüksek olan toprakta tomurcuk oluşmasına rağmen çiçek açmadan tomurcuklar dökülebilir. Toprağın pH seviyesini anlamak için turnusol kağıdı kullanılabilir. Bunun için toprak, saksıya doldurulduktan sonra destile su (kaynatılmış su) veya yağmur suyu ile saksının altından çıkacak kadar sulanır. Saksının altından çıkan suya turnusol kağıdı batırılır. Sarı renk asidik, mavi renk ise alkali olduğunu gösterir.

Dikime Hazırlık

Yaprak ve saptan oluşan çelik, toprağa girecek kısmı 45 derecelik açı ile kesilir. Çeliğin yaprak kısmı suya temas ettirilmeden, sap kısmı suda kalacak şekilde küçük bir kap içinde bir iki saat bekletilir.

Çiçeğin Dikimi

Toprağın asitlik seviyesinin ölçümünden sonra biraz kurumasına özen gösterilir. Çiçek sapları hazırlanan toprağa 1 cm derinliğinde gömülür ve dik durabilmesi için kök etrafı toprak ile beslenir. Dikimden sonra çok az sulayarak çamur oluşumuna izin vermemelidir. İlk iki hafta gübreleme yapılmaz, kök tuttuktan sonra azot oranı yüksek gübreyle gübreleme yapılmalıdır fakat aşırıya kaçmamak önemlidir. Dikimden sonra güneş ışığına doğrudan maruz bırakmadan, sıcak ve aydınlık bir alana yerleştirilmelidir.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

  • Afrika menekşesi, nemli ortamları sever. Bu nedenle bitkinin çevresinde nemi artıracak yöntemler kullanabilirsiniz.
  • Doğrudan güneş ışığından kaçının; Afrika menekşesi dolaylı ışığı tercih eder.
  • Bitkinin yapraklarına su temas ettirmemeye özen gösterin, yapraklar ıslak kalırsa çürüme riski artar.
  • Kış aylarında bitkiyi soğuktan koruyarak iç mekanda tutmaya çalışın.

Bu bilgiler doğrultusunda Afrika menekşesi üretiminde başarılı olabilir ve bu güzel bitkiyi evinizde sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Menekşe Sulama

Menekşe Sulama

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Menekşe Türleri Nelerdir?

Menekşe Türleri Nelerdir?

Afrika Menekşesi Çeşitleri Nelerdir?

Afrika Menekşesi Çeşitleri Nelerdir?

Menekşe Nedir? Türleri ve Özellikleri

Menekşe Nedir? Türleri ve Özellikleri

Menekşenin Özellikleri Nelerdir?

Menekşenin Özellikleri Nelerdir?

Evde Menekşe Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde Menekşe Bakımı Nasıl Yapılır?

Güncel

Menekşe Ekimi Toprak Seçimi

Menekşe Ekimi Toprak Seçimi

Güncel

Menekşe Nasıl Yetiştirilir?

Menekşe Nasıl Yetiştirilir?