Hercai Menekşe Bakımı Nasıl Yapılır?
26 Temmuz 2024

Hercai Menekşe Bakımı Nasıl Yapılır?

Hercai Menekşe

Hercai menekşe, park ve bahçeleri süsleyen, hemen hemen yılın her mevsiminde canlılığını koruyabilen bir menekşe türüdür. Mor, sarı, mavi ve kırmızı tonları bulunmaktadır. Mor menekşeyle aynı aileye ait olan hercai menekşenin benzerlikleri bulunsa da iki türü ayıran çeşitli özellikler bulunmaktadır. Örneğin, hercai menekşenin çiçekleri mor menekşenin çiçeklerinden daha iridir. Bu durum iki çiçeği birbirinden ayıran en önemli özelliktir. Hercai menekşenin bakımı oldukça kolay olduğu için park ve bahçelerde sık tercih edilir. Kar altında bile yaşayabilme özelliğine sahip olsa da dayanma süresi oldukça kısadır.


Toprak İsteği: Hercai menekşeden en iyi verimi alabilmek için humuslu topraklar tercih edilmelidir. Toprağın gübresi iyi yapılmalı ve killi ya da kumlu topraklara dikilmelidir. Kolaylıkla bakılabilen çiçekle ilgilenildiğinde çok güzel verim alınır. Tohum yoluyla üretilen çiçeklerin Ağustos-Eylül aralığında dikilmesi gerekir. Eğer çiçek ekildiği yere uyum sağlarsa verimi çok daha iyi olur.

Tohum ekime hazırlanırken mümkünse hayvan gübresi toprağa karıştırılmalıdır. Tohum toprağın 20 santimetre derinliğine ekilmelidir. Toprağın en iyi şekilde havalandırılması sonuç açısından faydalı olur. Ekildikten sonra 2 hafta arayla toprak çapalanırsa toprağın hava alması sağlanır. İki ay arayla toprağa hayvan gübresi verilebilir.

Su ve Işık İsteği: Hercai menekşe suya fazla ihtiyaç duymayan bir çiçektir. Ancak ekili olduğu toprağın kuru kalmaması gerekir. Sulama işlemi toprak kurumaya başladığında gerçekleştirilmelidir. Görüntü olarak hassas ve narin gibi görünse de aslında oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle şehir parklarında ve bahçe süslemelerinde ilk tercihlerden biridir.

Çiçeklenme ve İklim İsteği: Don yaşanmayan bölgelerde saksılarda hercai menekşe kolaylıkla yetiştirilebilir. Soğuğa oldukça dayanıklı olan çiçek, tam güneş almayan gölgelik yerlerde yetişebilir. İlkbahar aylarında toprağa dikildiğinde hızlı bir şekilde büyüme sağlar.

Tohum Ekimi ve Çimlenme: Hercai menekşe yılda üç defa dikilebilen bir çiçektir. Menekşenin toprağa ekildiği dönem gelişimi için önemlidir. Ağır kış şartları yoksa sonbahar sonlarında ekilebilir. Kök gelişimi için en uygun sıcaklık 10-13 derece arasındadır. Hava sıcaklığının 20 derece olduğu bölgelerde ekimden 10 gün sonra çimlenme gerçekleşebilir. Eğer bölgede ısı yüksekse çimlenme daha geç olur. Soğuklanmaya ihtiyaç duyulan tohumlar ekimden önce 2 hafta kadar buzdolabında bekletilirse daha verimli olabilir.

Hercai Menekşenin Faydaları Nelerdir?

Hercai menekşe ne kadar süs bitkisi olarak bilinse de sağlık açısından da faydalı bir çiçektir. Sağlık için geniş yelpazede hercai menekşeden yararlanılabilir. Ciltte meydana gelen egzama ve farklı cilt hastalıkları için merhem yapılarak kullanılabilir. Öksürük kesici özelliği vardır. Damar sertliğini engeller, iltihaba karşı iyi gelir. Sarılık hastaları için kullanıldığı bilinmektedir.

Ekstra Bilgiler:

  • Hercai menekşe, dekoratif amaçlarla da kullanılmakta olup, bahçelerde ve parklarda renkli bir görüntü sağlar.
  • Menekşenin kökleri, geleneksel tıpta çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır.
  • Hercai menekşe, aynı zamanda arıların ve diğer polinatörlerin ilgisini çeker, bu nedenle ekolojik dengeye katkıda bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Berika

26 Temmuz 2024 Cuma

Hercai menekşeyi park ve bahçelerde yetiştirmek istiyorum, ama soğuk havalarda dayanıklılığı nasıldır? Toprağını ve sulamasını nasıl yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Berika,

Hercai menekşeler soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı bitkilerdir ve genellikle don olaylarına karşı da dirençlidirler. Yani park ve bahçelerde rahatça yetiştirebilirsiniz. Toprak konusunda ise iyi drenajlı, organik madde bakımından zengin toprakları tercih etmelisiniz. Sulama ise toprağın nemli kalmasını sağlayacak şekilde yapılmalı, ancak su birikintisine neden olacak kadar fazla sulamaktan kaçınmalısınız. Bol çiçekli ve sağlıklı menekşeler dileğiyle!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Afrika Menekşesi Bakımı

Afrika Menekşesi Bakımı

Menekşe Gübresi Nelerdir?

Menekşe Gübresi Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Menekşe Bakımı Püf Noktaları Nelerdir?

Menekşe Bakımı Püf Noktaları Nelerdir?

Güncel

Menekşe Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Menekşe Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?