Menekşenin Özellikleri Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Menekşenin Özellikleri Nelerdir?

Menekşe, kolay yetiştirilebilen ve hızlı çiçek veren bir bitkidir. Rengi ve kokusu kendine has olup, çeşitleri sayılmayacak kadar fazladır. Çiçek dizilişi çok simetrik ve kalp şeklini andırmaktadır. Bu sebepten dolayı insanların vakit geçirmeyi tercih ettiği alanlarda ve mekanlarda süs bitkisi olarak da tercih edilir. Menekşegiller familyasına bağlı Viola cinsini oluşturan, birçok renge ve kokuya sahip, genellikle de saksıda yetiştirilen menekşenin, 400-500 arası çeşidi bulunmaktadır.

Menekşe Çeşitleri

Menekşeler uzun ömürlü ve kolay yetiştirilebilen çiçeklerdir. Ortalama 400 ya da 500 arası çeşidi bulunan menekşenin en fazla tanınan türleri hercai menekşe ve kokulu menekşedir. Hava akımından çok kolay etkilenen çiçeği soğuktan ve ayazdan korumakta dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Onun dışında evinizde ya da bahçenizde rahatlıkla yetiştirebileceğiniz çiçek gölgeyi ve serin ortamı sever. Toprağının gübrelenmesi ve özel bakımı ayrıntılara dayanmaz. Arada bir gübreleme işlemiyle uzun süre çiçek verebilir. Çiçek rengi ve kokusu bakımından çok zengin bir içeriğe sahiptir. Renkler arasında menekşe rengini kendi adından almış olan çiçek uzun ömürlü olmasıyla da bilinir.

Menekşenin Renk ve Koku Çeşitliliği

Bunun dışında mavi, yeşil, kırmızı, pembe renkleri bulunan çiçeğin tercih edilme nedenleri arasında renk seçeneğinin çok olması ve çok çeşitli kokulara sahip olması da sayılabilir. Dönemlik olarak yaşayan çeşitleri de bulunmaktadır. Çiçekleri kalp desenini andırır ancak yaprakları düzensiz ve sınırları benzer değildir. Çiçeklerin simetrik dizilişi ve kalp biçimine benzemesi de menekşeyi özel kılan ayrıntılardan biridir. Bu özelliklerinden dolayı evde saksıda yetiştirildiği gibi dışarıda da park, bahçe düzenlemesinde de oldukça sık tercih edilen, bahar ve yaz mevsimlerinde vazgeçemediğimiz, her yerde görebileceğimiz, çok aşina olduğumuz bir bitkidir. 20'ye yakın türü Türkiye'de yetişmektedir. Afrika menekşesi, bardak menekşesi, mor menekşe, Japon küpesi gibi bilinen çeşitleri de vardır.

Menekşe Nasıl Yetiştirilir?

Menekşe, çok güzel ve kısa sürede çiçek verir. Sıcak ve aşırı soğuk ortamları sevmez. Kış mevsiminde yetiştiği bölgede hava sıcaklığı 14-15 derecenin altına düşmemelidir. Bunun dışında menekşe dolaylı ışık altında ve serin bölgelerde çok rahat yetişir. Bitki ışık ister ancak ılıman ve gölge alanlarda da yetişebilir. Bitkinin susuz kalmamasına dikkat edilmeli, su bitkinin her tarafına ulaştırılmalıdır. Aynı günde ve aynı miktarda su verilmelidir. Toprağının sürekli nemli kalması önemli bir ayrıntıdır. Sulama işlemi yapılırken çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerin dallarına su değmemesine dikkat edilmesi gerekir. Menekşenin ölmesine sebep olabilir, çiçeğin sürekli gübrelenmesi gerekmez ancak bazen de toprağı gübrelemek çiçeği canlandırır. Menekşe yetiştirirken en fazla saksıya diktiğimizde güzel sonuçlar alırız. Bu nedenden dolayı da genelde evde yetiştirilen bir çiçek olarak anılır.

Menekşe çiçeğinin yetiştirilmesi ve çoğaltılması köklerinden ayırma yöntemiyle gerçekleşir. Köklerden gelen dallar başka bir saksıya ya da bahçeye dikildiğinde yeni bitki oluşumu gerçekleşir. Köklenmemiş yaprakların su içerisinde köklenmesi sağlanarak da bitkinin çoğaltılması uygundur. Anadolu'da yabani olarak da yetişebilen bir bitkidir. Sık sık saksı değiştirmek bitki için önerilmez. Kendi boyutlarına uygun saksılarda yetişmesi daha hızlı çiçek vermesine ve gelişmesine neden olur. Çok fazla sulanmayı sevmeyen menekşe bitkisinin toprakları her zaman nemli olmalıdır, bu yüzden su miktarını iyi ayarlamak bitkiden istediğimiz verimi elde etmemizi sağlar. Bitkinin tabağında su kalmaması da önemli bir ayrıntıdır. Menekşe çiçeği yetiştirilmesi kolay olan bir bitki olmasına rağmen bazı bakım şartlarını yerine getirmediğinizde bitkinin çiçeklerinin ve yapraklarının ölmesine neden olabilirsiniz.

Menekşenin Kullanım Alanları Nelerdir?

Menekşe parfümde, kolonyada, kremde hatta gıdalarda dahil olmak üzere birçok alanda kokusundan ve tadından yararlanılarak kullanılmaktadır. Mutfakta tatlı yapımında çok tercih edilen menekşe tatlı ve sufle yapımında aromasından yararlanılmaktadır. Likör içkisi yapımında tatlandırıcı olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Çin bitki çaylarının içerisinde de kullanılan menekşe, bitki çayı yapımında tercih edilen bitkiler arasında önemli bir yere sahiptir.

  • Parfüm ve kolonya yapımında kullanılır.
  • Krem ve kozmetik ürünlerinde tercih edilir.
  • Tatlı ve sufle yapımında aroma olarak kullanılır.
  • Likör içkisi yapımında tatlandırıcı olarak kullanılır.
  • Çin bitki çaylarının içerisinde bulunur.

Menekşe, hem estetik görünümü hem de çok yönlü kullanımı ile evlerimizde ve bahçelerimizde vazgeçilmez bir bitki olarak yerini alır. Doğru bakım ve yetiştirme yöntemleri ile uzun yıllar boyunca bu güzel bitkinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İlhan

01 Mayıs 2024 Çarşamba

Bitleri temizlemek için nasıl bi yol izleriz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İlhan Bey,

Bit temizleme konusu birçok kişinin başına gelebilecek yaygın bir sorundur ve doğru yöntemleri kullanmak önemlidir. Öncelikle, eczanelerden temin edebileceğiniz bit şampuanları etkili bir başlangıç olabilir. Bu şampuanları kullanarak talimatlarına uygun bir şekilde saçınızı yıkayın. Daha sonra ince dişli bir tarak kullanarak saçınızı dikkatlice tarayarak nits denilen bit yumurtalarını temizleyin.

Ayrıca, bitlerin yayılmasını önlemek için kıyafetlerinizi, yatak takımlarını ve kullandığınız diğer kişisel eşyaları yüksek sıcaklıkta yıkamanız faydalı olacaktır. Evinizi ve özellikle saçlarınızı temas eden alanları iyice temizlemeyi unutmayın. Bit sorunu ortadan kalkana kadar bu işlemleri düzenli olarak tekrarlamanız gerekecektir.

Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Yavuzcan

Eczanelerde bitleri yok edici ilaçlar bulunmaktadır ilacı alıp üzerindeki talimatlara uyarsanız kesin çözüme ulaşacaksınız.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Menekşe Sulama

Menekşe Sulama

Menekşe Nasıl Bakılır?

Menekşe Nasıl Bakılır?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Menekşe Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Menekşe Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Yabani Menekşe Türleri ve Özellikleri

Yabani Menekşe Türleri ve Özellikleri

Menekşe Toprak Seçimi

Menekşe Toprak Seçimi

Menekşe Çoğaltma Yöntemleri

Menekşe Çoğaltma Yöntemleri

Menekşe Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Menekşe Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Saksıda Menekşe Nasıl Çoğaltılır?

Saksıda Menekşe Nasıl Çoğaltılır?

Güncel

Dağ Menekşesi Faydaları Nelerdir?

Dağ Menekşesi Faydaları Nelerdir?

Güncel

Afrika Menekşesi Üretimi

Afrika Menekşesi Üretimi

Kır Menekşesi Nasıl Çoğalır?

Kır Menekşesi Nasıl Çoğalır?

Kırmızı Menekşe Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Menekşe Türleri ve Özellikleri

Menekşe Kokar mı?

Menekşe Kokar mı?

Menekşe Balığının Pişirilmesi

Menekşe Balığının Pişirilmesi

Menekşe Türleri Nelerdir?

Menekşe Türleri Nelerdir?

Cezayir Menekşesi Çiçeği Özellikleri

Cezayir Menekşesi Çiçeği Özellikleri

Menekşe Çiçeği Kullanım Alanları

Menekşe Çiçeği Kullanım Alanları

Menekşe Yaylasının Özellikleri

Menekşe Yaylasının Özellikleri

Menekşe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Menekşe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?